Skip to Content

Droguri

Game overdose

In acceptia clasica, drogul este substanta care, fiind absorbita de un organism viu, ii modifica una sau mai multe functii (OMS - Organizatia Mondiala a Sanatatii); in sens farmacologic, drogul este o substanta utilizata sau nu in medicina, a carei folosire abuziva poate crea dependenta fizica si psihica sau tulburari grave ale activitatii mintale, ale perceptiei si ale comportamentului.

Termeni si notiuni

Toxicoman - persoana dependenta de drog/droguri.

Narcotic - substanta care provoaca narcoza, somn. In acceptia internationala, prin acest termen sunt desemnate substante stupefiante (ex: morfina, cocaina, opium).

Stupefiant - sinonim cu un medicament care inhiba centrii nervosi, provocand o stare de inertie fizica si psihica. Induce dependenta fizica si psihica severa. Consumul acestor substante este interzis prin lege.

Adictia - dependenta fizica si/sau psihica de o substanta, in special alcool, tutun si/sau alte droguri, sau de anumite activitati, cum ar fi jocurile.

Dependenta - este starea fizica sau psihica ce rezulta din interactiunea unui organism cu o substanta, caracterizata prin modificari de comportament si alte reactii, insotite intotdeauna de nevoia de a lua substanta in mod continuu sau periodic, pentru a-i resimti efectele psihice si pentru a inlatura suferintele.

Toleranta - sau taxifilaxia, consta in disparitia treptata a efectelor unei substante ce este administrata repetat, pe o anumita perioada de timp, incat pentru a obtine acelasi efect se impune cresterea progresiva a dozei. De mentionat ca obisnuinta nu creeaza insa o imunitate totala si nelimitata in timp la organismul care s-a obisnuit cu toxicul. Efectul pe termen relativ lung este instalarea unei intoxicatii cronice, cu consecinte grave asupra starii de sanatate.

Politoxicomania - consumul mai multor droguri, deseori cu intentia de a le spori efectele sau de a contracara efectele unora in beneficiul altora.

Supradoza - administrarea unei cantitati de drog mai mari decat capacitatea de metabolizare a organismului.

Dezintoxicarea - este procesul prin care un toxicoman este tratat pentru a scapa de dependenta fizica de un drog.

Sevrajul - reprezinta raspunsul organismului la absenta drogului cu care este obisnuit. Natura simptomelor si intensitatea acestora depinde de drogul consumat, cum ar fi, tremuraturi, dureri musculare, articulare, simptome specifice gripei, etc.

Clasificari ale drogurilor:

1. din punct de vedere legal:

  • droguri legale, admise: cofeina, tutunul, alcoolul;
  • droguri ilegale: fac obiectul unor conventii internationale sau legi nationale (in România - mentionate de Legea 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri).

2. dupa modul de actiune asupra Sistemului Nervos Central (SNC), drogurile ilegale sau "de abuz" se clasifica astfel:

  • stimulente ale SNC: cocaina, amfetamine, crack;
  • depresive ale SNC: opiacee (opiu, morfina, heroina, metadona, petidina, codeina), barbiturice, tranchilizante);
  • perturbatoare ale SNC: cannabis, LSD, Ecstasy, PCP, Mescalina, Psilocybina, Psilocyna.


Dr. Radut | book